Produkty

Jezte, aby vám bylo teplo

Není moc známou věcí, že se potraviny rozdělují na ty, které naše tělo ochlazují, a které je tedy vhodné konzumovat v období letních tropických dnů (patří sem například citrusové plody, alkohol, subtropické ovoce a syrová zelenina), a naopak ty, které naše tělo zahřívají při zimních mrazivých dnech. Představme si tedy pár zástupců.

Kořen zázvoru

·         Zázvor – Ne nadarmo se z tohoto aromatického kořene specifické štiplavé chuti vaří čaje, když cítíme, že na nás leze nachlazení. Pyšní se totiž opravdu silnými prohřívacími účinky. Přidat jej můžete samozřejmě ale i do nejrůznějších pokrmů. Vhodná je tedy i indická kuchyně, kde se uplatňuje zázvor opravdu ve velké míře.

·         Skořice – Už jen samotná její vůně je spojená se zimními měsíci. Největší uplatnění nachází ve sladkých jídlech, dezertech a vánočním cukroví. Pokud si ale lžičku přidáte do již zmíněného zázvorového čaje, můžete si být jistí tím, že se během chvilky budete vyvlíkat ze svetru, který jste si oblekli, protože vám byla neskutečná zima. Navíc také skořice napomáhá proti tvorbě celulitidy.
talíř s kroupami

·         Pohanka – Tato oblíbená potravina hlavně našich babiček a dalších předků by se měla v zimě konzumovat opravdu v hojné míře. Připravit si ji můžete na opravdu velkou řadu způsobů, a nejen že vás zahřeje, ale také skvěle zasytí na dlouhou dobu, takže nebudete mít sklony chodit neustále ujídat již napečené vánoční cukroví. Velice prospěšnou látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin. Tato látka snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a zvyšuje pružnost našich cév.

·         Rozinky – Myslím, že tohoto sušeného ovoce máte v tomto období také docela dost. Jedná se o zdravé mlsání, které vašim chuťovým buňkám udělá rozhodně dobře. Navíc se nemusíte bát toho, že by vám nechaly na zubech kazy. Díky velkému obsahu antioxidantů zpomalují množení bakterií, které se na vzniku kazu podílejí, v ústní dutině. Skvělé jsou také datle, které rozhodně před Vánoci nebudete mít problém sehnat.

·         Pepř – Pokud jste opravdovými zimomřivci, nebojte se jídlo trochu víc připepřit. Nejen že zanechávají pálivý pocit v ústech, ale rovnou prohřejí celé vaše tělo. Nemusíte se upoutat pouze na známý černý pepř, protože existuje opravdu velká spousta dalších druhů. Chladné počasí tak přímo vybízí k jejich poznávání.