Není whisky jako whisky. Ve Skotsku tento alkoholický nápoje najdete pod pojmenováním whisky kdežto u irské varianty se setkáme s jiným hláskováním, a to s whiskey. Jedná se sice o úplnou drobnost, ale pokud si příště budete chtít před partou přátel v baru zahrát na opravdového znalce, bude se Vám tato informace velice hodit. A samozřejmě by bylo dobré i umět odpovědět na následující otázku, a to, zda je mezi nimi ještě jiný rozdíl.
Při výrobním procesu irské whiskey se ve sladovnách totiž neuplatňuje kontakt s rašelinovým kouřem. To má za příčinu fakt, že v tomto druhu neucítíme kouřový podtón rašeliny. Další odlišností je také to, že irská whiskey se vystavuje třikrát pálení. Aby se tedy mohla považovat za pravou irskou musí splňovat několik základních požadavků: výroba v Irsku (slad, destilace a fermentace a zrání v sudech), žádná kouřová chuť, třikrát pálená a minimálně tříleté zrání v dřevěném sudu, který nesmí překročit objem 700 litrů.
Mezi neznámější značku patří bezesporu Tullamore Dew. Jedná se zkrátka o klasiku medové barvy, kterou si můžete dopřát jak při pokojové teplotě, tak na ledu. Zkráceně „Tullamorka” se vyznačuje svou ovocnou ale zároveň kořeněnou chutí, která je podtržena jemnými závěrečnými tóny citrusů, marcipánu, sušenek, a vanilky. Tyto chutě vlastní díky zrání v sudech od burbonu nebo cherry. Aby dosáhla své ideální chuti je nutná tříletá doba zrání v těchto sudech.
Další whiskey, kterou je nutné zmínit je ta od firmy Teeling Distillery. Jedná se o firmu založenou roku 1782 a k dnešnímu dni vyrábí všechny své whiskey se 46 % obsahem alkoholu. V jejich nabídce můžeme dokonce najít i 275 lahví s whiskey, která zrála v sudu 33 let a 150 lahví s 24letou. Teeling Distillery se také pyšní řadou ocenění, a to například nejlepší whiskey vyrobenou ze 100 % sladového ječmene, jež vyhrála whisky se jménem Teeling Single Melt 24 yo.
Nejoceňovanější irskou whiskey je nejspíše Redbreast a má to také svůj důvod. Jde o skvělou kvalitu a tradiční proces výroby odehrávající se v měděných kotlích. Z tohoto důvodu si za ni ale také dost zaplatíte. Pokud se ale rozhodnete třeba jen ochutnat budete mít pocit, jako byste se ocitli v samotném srdci Irska. Poznat ji také můžete díky silnému tmavému zlatavému zbarvení a ze začátku sladké chuti, kterou za nedlouho vystřídá výrazná chuť suchého dřeva.