Tempeh nebo také tempe je sójový produkt. Vyrábí se fermentací sójových bobů. Uvařené sójové boby se naloží do kultury (Rhizopus oligosporus nebo aspergillus oryzae), která jimi proroste a vytvoří ušlechtilou plíseň. Plíseň je také důvodem, proč se mu přezdívá sójový hermelín. V obchodech jej najdete pouze v sójové variantě. Doma si jej ale můžete vytvořit i z cizrny nebo že sóje v kombinaci s hnědou rýží.
Tempeh vznikl již v 16. století na ostrově Jáva (narazit tedy můžete i na přezdívku „jevánské maso”). Jeho popularita stále stoupala až se rozšířil do celé Indonésie a ve 20. století do Evropy a poté do zbytku světa. V České republice je tento zázrak rozšířen hlavně mezi stoupenci vegetariánského a veganského stravování, kteří jej používají jako jednu z náhražek masa. V Indonésii je stále tradičním pokerem a můžete jej zde normálně zakoupit zabalený v banánových listech.
Tempeh se vyznačuje velice specifickou výraznou chutí, která může trochu připomínat chuť oříšků a díky které mu nemusí všichni přijít na chuť. Jde o fantastický zdroj bílkovin, probiotik a vitaminu B. Pyšní se také tím, že se jedná o nejlepší sójový výrobek, protože všechny škodliviny, které by sója mohla obsahovat jsou rozloženy při procesu fermentace. Vhodný je také pro diabetiky z důvodu, že snižuje hladinu cukru v krvi a uvádí ji k normálnímu stavu.
Naleznete jej snad v každé zdravé výživě a můžete na něj narazit v podobě neupraveného (natural, přírodní), smaženého, marinovaného nebo uzeného. Jeho úprava je snadná a záleží čistě na vaši chuti a fantazii. Je možné marinovat stejně jako maso a poté jej usmažit nebo ugrilovat. Vhodný je také místo masového plátku k omáčkám, přidat jej můžeme do rizota nebo do polévky třeba v podobě osmažených krutonů. Výbornou a často propagovanou úpravou je jeho vložení do burgeru jako plátek masa.